La victòria dels miners seria una victòria contra les retallades

La victòria dels miners seria una victòria contra les retallades

A vegades és fa difícil veure la importància de les coses que passen, sobretot si aquestes passen lluny. Aquest és el cas de la vaga de miners. Els miners s’estan rebel·lant de nou com la secció més combativa de la classe treballadora, per cert gairebé tots afiliats a CCOO i UGT, però al seva combativitat ve de lluny.

 La vaga del 1934 és un exemple, però la més recent va ser la Huelgona de 1962, en plena dictadura franquista. Amb aquella vaga es van aconseguir molts dels drets d’avui. Els miners llençaven pinso de gallina davant les cases dels esquirols com a símbol de covardia i els pescadors de Bilbo continuaven pescant després de que s’acabés la jornada laboral per donar-los als miners. Els petits comerços i les persones amb horts a la zona també els cedien molts dels seus aliments.

 Per altra banda, la comparació amb la gran vaga dels miners anglesos contra Margaret Thatcher al 1984, que va durar gairebé un any, és quasi inevitable. Avui mateix ex-miners anglesos que van participar-hi han visitat els pous en lluita mostrant la seva solidaritat.

 Les diferències entre aquesta lluita i aquella són obvies, però els resultats de la derrota dels miners llavors seran els mateixos si la lluita és perd avui. La derrota dels miners anglesos va suposar atur massiu prolongat a totes les zones mineres, molts miners no van tornar a treballar mai més, es va destruir el futur dels joves de la regió i l’us de drogues va augmentar espectacularment.

 Malgrat això cal recordar que els miners van posar al Govern de Thatcher contra l’espasa i la paret.  Nou anys després Thatcher confessava que: “vam estar a punt de perdre-ho tot”, la vaga “podria haver fet caure el govern”.

 Avui la victòria dels miners seria una victòria contra les retallades. La derrota seria una victòria del Govern i la dreta. A més deixaria el camí lliure per encara més polítiques d’austeritat. El que s’està jugant en aquest vaga és la feina de milers de treballadors i de les persones que viuen d’aquesta feina a les conques mineres, però alhora també ens estem jugant la confiança del sector més militant de la classe treballadora i per tant la confiança en el “lluitar serveix” de tota la classe treballadora en general.

 Però no només per la classe treballadora, tots els sectors oprimits de la societat també es veurien afectats. Thatcher, quan va acabar amb els miners no només va atacar a la resta de sectors organitzats de la classe treballadora sinó que va aprovar la coneguda com a “Clausula 28” que prohibia “la promoció” de la homosexualitat a les escoles.

 El missatge del Govern espanyol, a través del Ministre d’Indústria, José Manuel Soria, és clar: “s’han de tancar tots els pous”. És sens dubte un pols en tota regla. El Govern, amb tota la que li està caient a sobre, no te cap intenció de cedir, ni tan sols de negociar. Amb els “homes de negre” a punt d’arribar i la credibilitat pel terra, Rajoy sap que ha d’enviar el missatge clar a l’eurozona i la troika de que qualsevol revolta domèstica es controlarà. Però la realitat és que la posició del Govern espanyol, més enllà del seu ordago, és dèbil i els miners han d’aprofitar-ho.

 La solidaritat activa serà crucial, i  més quan la resposta es torni encara més dura per part de l’estat i els mitjans de comunicació neoliberals, només cal veure la porta de l’ABC d’avui. Els miners ja estan avisant de que el conflicte es podria militaritzar amb tot el que això suposaria.

 El Govern pot aguantar la lluita radical dels miners durant molt de temps, com va demostrar Thatcher al 1984, però si se li obrissin altres fronts, el que avui és pedra demà podria ser pols. La vaga a Asturies en els transports públics, amb victòria pel moment dels treballadors, i la vaga de professors que es va dur a terme fa uns dies, són un exemple d’això. L’eslògan “Unim les lluites” agafa més sentit cada dia que passa.

 Manel Ros, militant d’En lluita i afiliat a la FAA-IAC.

16 de juny 2012

Anuncis

Els comentaris estan tancats.